Tak jsem dnes opět vyrazil do lesa.
Bohužel v tomto období na českobudějovicku moc houby nerostou, ale dnes jsem měl štěstí, zkusil jsem jiný les a něco přeci jen našel. Asi je to tím, že včera vydatně pršelo.
První zajímavou houbu jsem uviděl hned z kraje lesa, asi holubinka, byla docela velká, ale nádherný a pevný modrozelený klobouk. Možná, že byla jedlá, ale já takové houby které neznám, zásadně nesbírám. Jen škoda, zapomněl jsem si ji nafotit.
Ale dál v lese jsem narazil na spoustu lišek, opravdu, už dlouho jsem jich tolik neviděl. A pak jsem našel krásného praváka, a asi za půl hodiny, ještě tři malé. Následně vyjdu na takovou polomýtinu a tam, poměrně vzácná houba Kotrč kadeřavý, a o pár desítek metrů dál, ještě jeden.
Je to výborná houba na polévku (falešnou dršťkovku), má prý i léčivé účinky.
Něco tak dobrého jsem už dlouho nejedl.
Když jsem se cca po dvou hodinách vracel po cestě na kraji lesa, všiml jsem si, že kousek od stromů v trávě něco roste. A ano, krásní čerství křemenáči, nádhera...
Poté dál od křemenáčů jsem narazil na vzácnější (už jsem ji léta neviděl) Hadovku smrdutou. Opravdu zapáchala velmi silně, obalená velkými mouchami.
Takže výlet do lesa se vydařil, lišky s vejci a polévka z kotrče byly výborné, zbytek šel do sušičky.