Mini PC N40

Odpovědět
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Mini PC N40

Příspěvek od stani »

Jsem příznivcem mini fanless (bezvětrákových) PC.

Pár jsem jich měl v ruce, ale zatím je to problém. Pokud chceme mít výkon, je tam procesor s vyšším TDP, a pak je samozřejmě přítomen i větrák. Čím menší PC, tím jsou otáčky větráku vyšší a samozřejmě i zvuk nepříjemnější.
Bezvětrákové mají slabší procesor, a tedy i slabší výkon. Bohužel do některých bezvětrákových dávají procesory s vyšším TDP, pak ovšem nastává problém s přehříváním. Můj osobní názor je, že by ve fanless mini PC neměl být procesor s TDP vyšším jak 8W.
Tudíž je to bohužel zatím o kompromisu, najít nějaký mini fanless PC s dostatečným výkonem a nízkým TDP je velmi obtížné, až skoro nemožné.

Určitou naději dává nový procesor od AMD: A6-9220C. Má Base Clock 1.8GHz a nízké TDP 6W. Bohužel ho dávají zatím jen do pár (fanless) notebooků. Čekal jsem nějakou dobu, zda s ním nevyjde i nějaké mini fanless PC, byl by to ideální kandidát, ale zatím bohužel nic. :-( Taktéž procesor N5030 by byl vhodný, ale žádné mini PC jsem s ním nenašel.
Aneb kdepak je ("chystaný" již od května 2018) Intel Cannon Lake Core M3 8114Y: 1.5 GHz base, 2.2 GHz boost, 4,5W TDP, Intel UHD iGPU...? :D

Mezitím co jsem ho na netu hledal, jsem čirou náhodou narazil na jiný fanless mini PC: N40. Zaujala mě mimo vcelku příznivých recenzí i aktuální časově omezená nabídka, kdy tento mini PC s 64 GB W10 Pro byl k mání za vynikajících 3285 Kč vč. zaslání:

1.jpg
1.jpg (42.58 KiB) Zobrazeno 6240 x

Je tam sice jen Celeron N4000, ale jako kancelářský PC plně postačuje, tedy k přesně k tomu účelu, k jakému ho potřebuji. Má vcelku dobrou výbavu, vč. dalšího slotu pro M.2 SSD disk. Je opravdu malý (vejde se do kapsy u saka) a lehký.


2.jpg
2.jpg (45.39 KiB) Zobrazeno 6240 x

Nepříjemně mě překvapilo nedobře řešené rozebírání/skládání: myslel jsem si, že když odlepím protiskuzové podložky a vyšroubuji 4 šrouby, je hotovo, ale oproti oficiálním obrázkům, je deska zasazena v tom horním dílu - po odendání spodního dílu tedy chladičem dolů (který navíc je jiný, než na efektních oficiálních fotkách), a je poměrně těsně zasazena v tom horním díle - vyndání a hlavně opětovné zandání byl takový "ježek v kleci".

3.jpg
3.jpg (60.95 KiB) Zobrazeno 6240 x

Poté jsem se tedy pustil do kompletace a zprovoznění. První jsem se pustil do Windows - aktivace v češtině, aktualizace, základní nastavení, trvalo mi to cca jen hodinku, byl jsem docela překvapen, že nedošlo k žádnému zádrhelu (až na nemožnost změny uvítací obrazovky - zatím jediný bug, na který jsem přišel).
Taktéž jsem dokoupil M.2 SSD 256 GB disk, na který jsem nainstaloval a vyzkoušel postupně sedm distribucí Linuxu (plná instalace). Vše fungovalo normálně, až na teploty. U W10 skákaly mezi 60 - 85 °C , to samé u MX Linux, u Mint mezi 55 - 75 °C, a nejlepší byly u Lubuntu cca kolem 55 °C. Neumím si to vysvětlit, snad ty různé měřáky ukazovaly každý jinak?
Tak nevím, zda ty měřáky fungují správně. Také když jsem dal ruku nad ty větrací otvory, tak nějak obrovské teplo jsem necítil. Jinak N4000 má max. 105 °C.
Výše zmíněné tři Linuxy chodily svižně, žádný zádrhel, zkoušel jsem i různé zátěže. Asi nejsvižnější se mi subjektivně zdál Lubuntu, nejméně svižný Mint, ale nesekalo a neseká se nic. Momentálně mám na M.2 disku Mint Mate, ale v červenci tam nainstaluji Lubuntu 20.04.1.

Nicméně jsem se rozhodl něco udělat s teplotami. Objednal jsem z Aliexpress pasivní chladič pro M.2 a nějaké měděné plíšky, u nás zakoupil pastu ARCTIC MX-4. Plíšky jsem instaloval celkem na pěti místech.

4.jpg
4.jpg (65.52 KiB) Zobrazeno 6240 x
5.jpg
5.jpg (50.63 KiB) Zobrazeno 6240 x

A výsledek se dostavil. ;-) Teplotu se mě podařilo snížit cca o 15 °C, nyní má v běžné zátěži okolo 40 °C.
6.jpg
6.jpg (2.97 KiB) Zobrazeno 6240 x


Ač tento mini PC označen za "plečku", jsem s ním velmi spokojen, svůj účel plní na výbornou. Za ty peníze to byl výborný kup.

Štítky:
Odpovědět