Cholesterol

Odpovědět
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Cholesterol

Příspěvek od stani »

Zvýšená hladina Cholesterolu.

(Tento článek není zatím ukončen, bude průběžně doplňován)

V dnešní době dost problém, o kterém často jednotlivci ani neví. A tento problém nemají jen starší lidé, ale i mladší, dokonce i děti.
Příčinou problému jsou, zhruba řečeno, predispozice (dědičnost, genetická zátěž, věk) a vnější faktory ( nezdravý životní styl, stres, nadměrná konzumace živočišných tuků), anebo kombinace obojího.
Často vysoký cholesterol doprovází zvýšené Triglyceridy (1, 2) a Metabolický syndrom (1, 2).

U někoho stačí třeba změnit jen jídelníček, u někoho (věk, predispozice) chybná strava ještě více zhorší hladinu cholesterolu, a sebepřísnější dieta vede pouze k dílčím, ne úplně očekávaným výsledkům (můj případ).

Posledních 15 let se u mě hladina cholesterolu pomalu zvyšovala, začal jsem ji "krotit" cholesterolovými dietami, s menšími úspěchy jsem ji držel v hodnotách cca mezi 6 až 7, vyhýbal se roky nutnosti předepsat léky.
Zlom nastal až letos na začátku léta. Při pravidelné kontrole mi byla naměřena vysoká hodnota 7,9. A když mi můj ošetřující lékař řekl, že tato hodnota je "šílená", uvědomil jsem si, že už je to opravdu vážné, a tento jeho výrok mě zmobilizoval, a taktéž reálně hrozilo, že budu muset na toto užívat léky.

Už předem mohu říci, že je to řešitelné, alespoň v mém případě.

Tak nějak během let už vím, co z potravin způsobuje zvýšení hladiny cholesterolu, kterých je třeba se vyvarovat: živočišné tuky (sádlo, máslo, špek, slanina), zmrzliny a nanuky, tučné mléčné výrobky (zejména tvrdé sýry), vejce(žloutky), hranolky, smažené brambůrky, tučné maso, vnitřnosti, sladkosti, atd.
Ti kdož mají kritické hodnoty cholesterolu, by si asi měli hlídat i ostatní běžné potraviny a vyhýbat se těm, které mají odhadem hodnotu nad 80.

Takže jsem nastudoval spoustu materiálu a zahájil samoléčbu. Tato by se dala rozdělit do tří oblastí:
  • dieta
  • pití zelenino-ovocných šťáv
  • podpůrné, doplňkové prostředky

1) Dieta
Netřeba více rozepisovat, spousta informací je na internetu, brožurky u lékařů, ty nejhorší potraviny jsou vypsány výše.


2) Zelenino-ovocné šťávy
Bohužel, Dr. Walker se ve své knize o cholesterolu vůbec nezmiňuje. Musel jsem tedy zapátrat na internetu, na amerických webech, dát si taktéž nějaké informace dohromady, a zde jsou nejdůležitější šťávy z : jablko, řapíkatý celer, karotka, okurka, pomeranč, špenát, zázvor, kurkuma. Nejdůležitější roli hraje šťáva z jablka.
A zde je recept.

Nejdůležitější recept: a) obden, 2 měsíce - 4 karotky (cca 300 g), 2 zelená jablka (cca 300 g), řapíkatý celer - 2 silnější celerové stonky (cca 150 g)
nebo: b) obden, 2 měsíce - 2 zelená jablka (300 g), 150 g okurka (cca půlka), řapíkatý celer - 2 silnější celerové stonky (cca 150 g)

Anebo nejlépe každý den, střídat variantu a) i b).

Navíc 1 – 2x týdně: c) karotka (500 g), špenát (125 g), okurka (150 g), kurkuma (1-2 cm), zázvor (1-2 cm)
Navíc 1 – 2x týdně: d) 2 zelená jablka, 1 pomeranč

Opět zdůrazňuji, , že je potřeba dodržet všechny Důležité informace, poznatky a postupy.


3) Podpůrné, doplňkové prostředky
Těch je široká řada: různé čaje na cholesterol, bylinné tinktury, Fytosteroly, Berberin, Yucca (1, 2, 3), jiné doplňky, vláknina, zelený čaj, Omega 3, vitamín B3, zelený ječmen, ovesné vločky, vlašské ořechy, atd. Uvažoval jsem i o fermentované červené rýži, která má prý dobré výsledky, ale po přečtení některých článků (např. zde) o její kontroverzi, jsem tuto do léčby nezahrnul.




Léčbu jsem naplánoval do další pravidelné lékařské prohlídky, tedy na 6 měsíců. Bohužel jsem neměl čas postupně a vylučovacím způsobem zjišťovat, co je přínosnější a co ne, protože jsem potřeboval akutně a co nejdříve snížit vysokou hladinu cholesterolu. Takže jsem naplánoval nejprve 2 měsíce zelenino-ovocné šťávy, spolu s některými doplňkovými prostředky, následně zkusit Fytostereoly a nakonec Yuccu.

Jako kontrolu doporučuji vždy po měsíci odběr krve na cholesterol, jako samoplátce - na odběrném místě (např. Citylab - stojí to 75 Kč). Zásadně nedoporučuji test někde v lékárně, není to levnější, a měření není přesné.




1. měsíc
Zelenino-ovocné šťávy: každý den, střídání varianty a) i b), spolu s variantou c) a d). Dieta: vůbec žádné bílé pečivo (pouze celožitný chléb - navíc ne každý den), žádné mléčné produkty, žádné živočišné tuky, žádné zmrzliny, nanuky, žádná vejce, žádné hranolky, brambůrky, sladkosti, atd., zkrátka vše co popisuji výše. Doplňkové prostředky: každý den ráno k snídani hrst ovesných vloček + vlašské ořechy (15-20 g), dále zelený čaj, bylinné kapky Cholestop, bylinný čaj na cholesterol, zelený ječmen.
Výsledek: 5,73 ! :o Tedy snížení o 2,17 za pouhý měsíc. :) Funguje to! ;)

Hned jsem si spočítal,. že pokud by to pokračovalo i další měsíc, dostanu se v pohodě na normální hodnotu. Samozřejmě už jsem nepočítal o opětovné snížení o dalších 2,17 (to bych se dostal na nějakou neuvěřitelnou hodnotu), ale přesto jsem si říkal, že bych se měl dostat pod referenční hodnotu. Ale bylo to jinak...


2. měsíc
To samé jako v prvním měsíci, jen jsem trochu dietně "zhřešil": párkrát bílé pečivo, asi třikrát sýr cottage, nějaká sladkost...
Výsledek: 6,43 ... :( Tedy zvýšení o 0,7.

Co se stalo, co jsem udělal chybně?... Že by měl ten dietní "hřích" až takový účinek? Nevím...
Takže jsem to musel přehodnotit, a pokračoval jsem v zelenino-ovocných šťávách i třetí měsíc.


3. měsíc
Prodlouženy zelenino-ovocné šťávy o další měsíc - ovšem jen varianta a), každý den. Dieta: podobná jako první měsíc, ovesné vločky+vlašské ořechy, občas zelený čaj. Ovšem byl jsem nakonec na 13 dní v Chorvatsku, a tam jsem (i z nutnosti) "hřešil" každý den: bílé pečivo, vejce, občas sýr, občas zmrzlina, zkrátka jako na dovolené. Ovšem začal jsem brát podpůrný prostředek: Fytesteroly. Ačkoli u balení je doporučená denní dávka jen jedna kapsle denně, tedy 500 mg, bral jsem jednu kapsli ráno a jednu večer. Dočetl jsem se totiž zde, nebo tady, anebo tady, že je potřeba denně 1-3 g.
Měl jsem vcelku obavy, hlavně kvůli té dovolené, jak dopadne tento měsíc výsledek. Ale přišel šok.
Výsledek: 4,78 !!! :o :shock: :ugeek: Cože?! To snad není pravda! :D Neuvěřitelné... Dostal jsem se pod referenční hodnotu, na normální stav, poprvé po cca 15 letech.
Co to způsobilo? Fytosteroly, nebo třetí měsíc zelenino-ovocné šťávy, nebo synergie obou, nebo až nyní se projevil výsledek diety a doplňkových prostředků? Či synergie úplně všeho? Opravdu nevím... Tak nějak podvědomě mi vychází ty Fytosteroly, nebo v kombinaci se zelenino-ovocnými šťávami, ale jistý si nejsem. Uvidíme...


4. měsíc
Už žádné zelenino-ovocné šťávy, žádné Fytosteroly. Z diety žádné živočišné tuky, sladkosti minimálně, ale dieta už není tak přísná. Z podpůrných prostředků pouze velmi občas zelený čaj, a taktéž jen občas ovesné vločky+vlašské ořechy. Nově jsem ale začal užívat Yucca - tu bych mě užívat až do konce, tedy tři měsíce.
Výsledek: bohužel, zapomněl jsem jít na odběr.


5. měsíc
Pokračování s Yucca. Vyjma živočišných tuků, již téměř žádná dieta.
Výsledek: 5,70 :( OK, nedá se nic dělat. Budu dál pokračovat s Yucca, zda se po třech měsících její efekt (u mě) v tomto směru nějak projeví, nebo ne.


6. měsíc
Pokračování s Yucca, a nově nasazena vláknina. Vyjma živočišných tuků, již téměř žádná dieta.
Výsledek: 5,45. Mírné zlepšení oproti minule, dál budu (poslední měsíc) pokračovat s Yucca a vlákninou.


7. měsíc
Naposledy s Yucca a vlákninou. Téměř žádná dieta.
Žádný výsledek - neměřeno.


8. měsíc
Téměř žádná dieta, žádná léčba, žádná konzumace podpůrných prostředků.
Výsledek: 6,05. Následující měsíc začnu pouze s Fytosteroly.


9. měsíc
Téměř žádná dieta, pouze 2000 mg denně Fytosteroly.
Výsledek: 6,76 :o :cry: . Špatná zpráva. :( Zvýšené triglyceridy (2,91). Vrátím se tedy k dietě z 1. měsíce, dále budu užívat Fytosteroly (2000 mg denně) a znovu vlákninu.


10. měsíc
Dieta - žádné živočišné tuky a žádné sýry. Zeleninové šťávy - a) i b). 2000 mg denně Fytosteroly a vláknina.
Výsledek: 6,70 :? :( Něco je chybně... Opět zvýšené triglyceridy (2,34). To co ze začátku fungovalo, nyní nefunguje. Jsou na vině triglyceridy?.. Musím zkusit něco jiného - přísnější dietu, více pohybu, Fytosteroly, Berberin, Omega 3 (rybí olej), vlákninu...


11. měsíc
Přísnější dieta. 1000 mg denně Fytosteroly, vláknina, Berberin, Omega 3 (rybí olej), více pohybu.
Výsledek: 5,58 :) Triglyceridy 1,67. Takže se to začíná obracet zase k dobrému. Jenže už se pomalu začínám ztrácet v tom co funguje. Zafungovaly potravinové doplňky spolu s dietou, anebo je to zpožděný efekt zelenino-ovocných šťáv z minulého měsíce? Další měsíc budu částečně pokračovat s těmito potravinovými doplňky - dokud je nedoberu, a začínám i s olejem z černého kmínu.


12. měsíc
Mírnější dieta. 1000 mg denně Fytosteroly, Berberin, olej z černého kmínu, více pohybu.
Výsledek: 6,4 :x Nechápu... Triglyceridy OK. Takže je třeba opět začít s přísnější dietou, navíc zkusím Masticha Vena.


13. měsíc
Mírnější dieta. Užíváno: Masticha Vena, Lycopene a vitamín K2-MK7
Výsledek: 6,2 ... Triglyceridy mírně zvýšené.


14. měsíc
Mírnější dieta. Užíváno: vitamín K2-MK7
Výsledek: 6,51 ... Triglyceridy mírně zvýšené.


15. měsíc
Mírnější dieta. Užíváno: vitamín K2-MK7, OK Omega-3 Complete, Factor Base NO, Arterin Cholesterol, grapefruitová a jablečná šťáva.
Výsledek: 5,78 ... Triglyceridy OK. Budu pokračovat s Arterin Cholesterol, vlákninou, a občas grapefruitovou a jablečná šťávou.


pokračování...

Štítky:
Odpovědět