Mini test funkčních triček

Odpovědět
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Mini test funkčních triček

Příspěvek od stani »

Rozhodl jsem se vyzkoušet některá funkční trička, porovnat je, značkové i neznačkové.

Předmluva o materiálech:

Bavlna - je sice přírodní materiál, na těle je ze všech nejpříjemnější, bez alergií, ale bavlna má jednu vysoce negativní vlastnost, a to je vstřebání a zadržování (neodvádění) vlhkosti (potu), což bavlnu (bez nějakých významnějších úprav) jako materiál pro funkční oblečení zcela diskvalifikuje. Proto se jí v tomto kontextu také někdy přezdívá "bavlna zabíjí". Bavlněně tričko je fajn, jako jediné svrchní oblečeni, v kanceláři, v létě večer posezení ve venkovní restauraci, krátká procházka u moře. Tedy ne na činnosti kde dochází k pocení, nebo když prší.

Vlna - je na tom podobně, ale více udrží teplo, je tedy vhodnější v chladnějších měsících. Opět tedy ne na činnosti kde dochází k pocení, nebo když prší. Někdo ale může být na vlnu alergický.

Len - lehký, vzdušný, chladivý efekt, hypoalergenní. Čím více se pere, tím je měkčí. Lněné textilie stárnou pomaleji, než-li ty ostatní. Největší výhodou je prodyšnost a odolnost. Vysoká savost vlhkosti (několikanásobně vyšší než bavlna), zároveň ale rychlejší uvolňování absorbované vlhkosti. Největší nevýhodou je vysoká mačkavost.

Bambusové vlákno - taktéž vysoká savost vlhkosti (dokonce o 60% vyšší než bavlna), ale má dobré antialergické a vynikající antibakteriální účinky, oblečení i dlouho nošené téměř nezapáchá.

Umělá vlákna - pro funkční oblečení, ten nejlepší materiál. Jejich hlavní devizou oproti přírodním materiálům, je nižší nasákavost a rychlejší odvod vlhkosti. Ovšem nejméně přívětivý materiál, v mnoha případech způsobuje podráždění, alergii. Nejvíce používán je Polyester.


Předmluva k mini testu.

K testu byly použity některé značkové i neznačkové trička (s krátkým i dlouhým rukávem) a jedna košile. Mám velikost L. Samozřejmě to není žádný laboratorní test, jedná se o můj soukromý laický test, za určitých podmínek. Trochu více se potím, mám citlivější pokožku, takže i s tímto je třeba počítat, a nevztahovat to univerzálně pro všechny.
Test probíhal od května do června 2020, a poté i do července 2021. Aktualizace červenec 2021: přidáno tričko NORTHFINDER, a dvě "nefunkční" trička: jedno upravená bavlna, druhé lněné.

Kritéria: každý kus byl nejprve vyprán na předepsanou teplotu. Následně byl otestován jako jediné svrchní oblečení, při cca 12 km svižnější "procházce" (trasa byla vždy stejná), nikdy ne v dešti. Byla kontrolována vlhkost a odvod potu během chůze, následně ihned poté 15 minut v klidu doma stále na sobě (to právě nejvíce "vyraší" pot), a nakonec doba uschnutí (zejména a hlavně v podpaží) na ramínku.
Hodnotím celkově každý kus body 1-10 (desítka ale neznamená, že je to nejlepší tričko na trhu, ale pouze nejlepší z tohoto testu). Tři hlavní kritéria: odvod potu; příjemnost materiálu, konformnost, střih; a cena.
Již na začátku testování - loni, jsem mohl prohlásit, že to není dobrá zpráva pro "značkové snoby".
Pozn.: rozdíly ve funkčnosti (tedy odvod potu), nejsou mezi jednotlivými tričky (až na výjimky) až tak dramatické.


TEST



Arcteryx
velox.jpg
velox.jpg (7.17 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, velmi lehké, tenké, nízká gramáž, reálná hmotnost 143 g, „dírkaté“, na omak i na těle příjemné. Střih volnější. Má švy. Objednána velikost „L“, která spíše odpovídá velikosti „XL“.
Vcelku dobrý výsledek, během chůze lehká vlhkost pouze v podpaždí, v klidu pak i na prsou. Uschnutí na ramínku cca za 20 min. Celkové hodnocení: 8b. Je otázkou zda dobrého výsledku bylo dosaženo kvalitou materiálu nebo tím, že „na sobě prakticky nic nemáte“.



Sertig
sertig.jpg
sertig.jpg (6.09 KiB) Zobrazeno 12399 x

92% Polyester, 8% Elastan, střih těsnější, „dírkaté“ (menší dírky). Na bocích a na rukávech švy. Na prsou „gumový“ nápis, pod ramenem „gumový znak“. Na omak „hladká umělotina“. Na těle ne moc příjemné, kouše. Reálná hmotnost 155g. Odvod potu průměrný. Uschnutí na ramínku cca za 45 min. Celkové hodnocení: 2b.




Lidl
pruhate.jpg
pruhate.jpg (15.13 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, velmi dlouhé rukávy (bylo je třeba zkrátit), reálná hmotnost 289 g. Na omak i na těle příjemné. Střih volnější. Vcelku dobrý výsledek, během chůze lehká vlhkost pouze v podpaždí, v klidu pak i na prsou a na zádech. Uschnutí na ramínku cca za 60 min. Při zátěži dobře odvádí pot, poté ale zbytkový dlouho schne (pochopitelně, při větší gramáži). Celkové hodnocení: 6b. Dobré triko pro chladnější část roku.




Lidl
dve.jpg
dve.jpg (8.87 KiB) Zobrazeno 12399 x

Bílá/šedá varianta – zde jsou obě trička odlišná v materiálovém provedení

bílé - 100 % polyester s TOPCOOL , reálná hmotnost 142 g. Na omak i na těle příjemné. Střih normální, až mírně upnutější, bohužel má na zádech potisk. Během chůze dobrý odvod potu, lehká vlhkost v podpaždí a neznatelně na zádech a na prsou, v klidu pak i na prsou a na zádech. Schne cca 30 min. Celkové hodnocení: 6b.

šedé – 100 % polyester , reálná hmotnost 146 g. Na omak i na těle příjemné, mírně hřejivé. Střih normální. Během chůze průměrný odvod potu, v klidu pak i na prsou a na zádech. Schne cca 40 min. Celkové hodnocení: 5b.




Lidl černé (celoplošný potisk)
dirkate.jpg
dirkate.jpg (5.43 KiB) Zobrazeno 12399 x

85% polyester,15 % bavlna: hned po prvním vyprání – žmolky, dírkaté - pásy (střední dírky), reálná hmotnost 132 g. Na omak i na těle příjemné, mírně hřejivé. Střih normální, akorát. Během chůze pot (ne moc) pouze v podpaží, v klidu pak i velmi mírně na prsou a na zádech. Schne ale cca 40 min. Zde je příkladně vidět, že i malé množství bavlny zadržuje vlhkost. Celkové hodnocení: 3b.




Lidl
dvoubarev.jpg
dvoubarev.jpg (6.22 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, reálná hmotnost 208 g. Na omak i na těle příjemné, hřejivé, po zpocení ovšem kouše. Střih normální. Během chůze lehká vlhkost pouze v podpaždí, v klidu pak více i na prsou a na zádech, a schne o trochu rychleji než první Lidl triko s dlouhými rukávy. Schne cca 40 min. Celkové hodnocení: 5b.





Aliexpress
ali1.jpg
ali1.jpg (6.43 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, reálná hmotnost 141 g, dírkaté (malé dírky). Na omak i na těle příjemné, mírně hřejivé. Objednána velikost XXL, délka dobrá, trochu upnutější. Během chůze pot pouze v podpaží, o trošku více (možná subjektivní dojem) než ty nejlepší, v klidu pak i mírně na prsou a na zádech. Schne cca 30 min. Celkové hodnocení: 10b. Pozn.: u tohoto trička se uvádí, že je i hydrofobní (nezkoušel jsem), ale jak někdo na Aliexpress v hodnocení píše, po vyprání tuto vlastnost tričko ztrácí. Je ale pravda, že po vyprání (a vyždímání) je skoro suché, nedrží vodu. Aktualizace 21.7.2020: dnes (cca po pěti vypráních) vyzkoušena hydrofobnost, a ta kupodivu funguje.





Aliexpress (stálo $ 4.99)
ali2.jpg
ali2.jpg (17.14 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, reálná hmotnost 248 g. Na omak hladké, na těle trošičku kouše. Okolo ramen a na bocích švy. Objednána velikost XXL, délka o něco delší, mírně upnutější . Během chůze pot pouze v podpaží, na svojí gramáž velmi dobrý odvod potu, v klidu pak i mírně na prsou a na zádech. Schne ale cca 50 min. Celkové hodnocení: 5b.





Aliexpress
ali3.jpg
ali3.jpg (11.41 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, reálná hmotnost 174 g. Na omak „hladká umělotina“, na těle málo příjemné, kouše. Střih velmi těsný. Na bocích, na rukávech a na zádech švy – ze všech testovaných jich má nejvíce. Jako jediné triko je (víceméně) větru-odolné. Odvod potu kupodivu dobrý, patří mezi nejlepší z testovaných. Uschnutí na ramínku cca za 30 min. Celkové hodnocení: 5b.





MARA
kosile.jpg
kosile.jpg (13.42 KiB) Zobrazeno 12399 x

100 % polyester, moc nefunguje, mokrá od potu, nasáká, lepí se na tělo, a mokrá i trošku „kouše“ (i když se tady píše, že kousat nemá), schnutí na ramínku nezměřeno (trvalo dlouho). Celkové hodnocení: 1b.





Nově v testu:

CityZen
Dostal jsem tip na toto bavlněné triko s údajně zvláštními vlastnostmi.
citizen.jpg
citizen.jpg (9.51 KiB) Zobrazeno 9149 x

100 % bavlna, reálná hmotnost 140 g. Na omak velmi příjemné, na těle neutrální až (oproti běžným bavlněným tričkům) mírně nepříjemné - bohužel tento pocit mám i po opakovaném testování, zdá se mi, jen když se zpotím. Subjektivní pocit? Moje citlivá pokožka? Pot aktivuje nějaké přidané látky? Opravdu nevím.. Mírně hřejivé. Střih těsný. Objednána velikost L, délka OK, ale velmi upnuté (vč. rukávů). Vyměněno za velikost XL, ale i tady je trochu upnuté, možná by byla lepší velikost XXl. Anebo si připlatit 200 Kč a nechat si ho ušít na míru (Aktualizace 1.8.2021: ááá, koukám, že tuto službu zdražili o 100%) . Během chůze pot pouze v podpaží, velmi mírně až nepostřehnutelně na prsou a na zádech - vzhledem k materiálu a upnutosti se mírně lepí na kůži. V klidu pak i trochu na prsou a na zádech. Ale na to že je to bavlněné tričko, je v tomto výsledek dobrý, respektive na velkých plochách (prsa, záda) je potu opravdu málo, za to je ho hodně v podpaždí, kde se i dlouho drží. Z toho důvodu uschnutí na ramínku cca 80 min. Hydrofobnost: ano, poprvé velmi překvapující, ovšem zdá se mi, že s každým vypráním se zhoršuje. Nemačkavost: ano, částečná. Celkové hodnocení: 7b.



NORTHFINDER Ondrejisko
NORTHFINDER_Ondrejisko.jpg
NORTHFINDER_Ondrejisko.jpg (6.84 KiB) Zobrazeno 8922 x

100 % polyester, reálná hmotnost 175 g. Triko je vlastně ze dvou materiálů: pod paždí, v bocích a na zádech je tenký materiál s většími dírkami, okolo jsou švy. Na omak „umělotina“, na těle ale neutrální až mírně nepříjemné. Střih normální, rukávy ovšem volnější, triko celkově delší. Během chůze pot trochu na prsou, na zádech a v podpaždí. V klidu pak více na prsou. Celkově odvod potu docela dobrý. Uschnutí na ramínku cca za 45 min. Celkové hodnocení: 6b.




Aliexpress
linen.jpg
linen.jpg (12.47 KiB) Zobrazeno 8837 x

Na webu v názvu uvedeno "linen cotton", v "SPECIFICATIONS" pak tři různé: "COTTON", "100% linen cotton" a "Linen". Přišité štítky byly pouze v čínštině. Ale s největší pravděpodobností se jedná o len (viz dále). Objednána největší velikost, délka dobrá, ale přesto poněkud upnuté. Hned po prvním vyprání se mírně třepí konce (hlavně u rukávů), silně zmačkané. Reálná hmotnost 119 g - nejmenší gramáž ze všech triček. Tričko je tenké, vynikající a příjemné na omak, velmi příjemné na těle, mírný až střední chladivý efekt. Opravdu, ze všech triček je nejpříjemnější. Tím jeho přednosti ale bohužel končí. Záhy při chůzi a pocení "koláče" na prsou, na zádech, v podpaždí, prakticky po celou dobu testu. Extrémní savost materiálu. Příliš nepomáhá ani nízká gramáž ani čerstvý vítr v den testu. Odpařování potu se určitě děje, jinak by tričko bylo za hodinu úplně celé mokré, ale přesto nasátý pot po většinu doby zůstává v materiálu. V klidu se pak "koláče" ještě zvětší. Uschnutí na ramínku cca za 60 min. Celkové hodnocení: 5b.




------------------------------------------
Celkové výsledky


Kategorie odvod potu

Nejlepší: Arcteryx, Aliexpress, Aliexpress

Nejhorší: MARA, Lidl, Aliexpress


Kategorie příjemnosti materiálu a konformnosti

Nejlepší: Aliexpress, Lidl, Aliexpress

Nejhorší: MARA, Sertig, Aliexpress


Kategorie cena

Nejlepší: Aliexpress, Lidl, Lidl

Nejhorší: Arcteryx, Sertig, MARA




Celkové hodnocení

Nejlepší:
Aliexpress
ali1.jpg
ali1.jpg (6.43 KiB) Zobrazeno 12399 x



Nejhorší:
MARA
kosile.jpg
kosile.jpg (13.42 KiB) Zobrazeno 12399 x
Sertig
sertig.jpg
sertig.jpg (6.09 KiB) Zobrazeno 12399 x





Konečné resumé: jednoznačný vítěz je tričko z Aliexpressu.
Mám těch triček už asi sedm a jsou opravdu dobrá.
ali1.jpg
ali1.jpg (6.43 KiB) Zobrazeno 12399 x
Lze nyní objednat přes Francii (a tím se vyhnout nějakému řízení). Škoda, že to samé tričko není i s dlouhým rukávem.


Test ukončen.

Štítky:
Jirka

Re: Mini test funkčních triček

Příspěvek od Jirka »

Dobry test, diky :)
Eliss

Re: Mini test funkčních triček

Příspěvek od Eliss »

Super článek 8-)
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini test funkčních triček

Příspěvek od stani »

Díky. :)

"Taková blbost, ale co to dalo práce" ... :mrgreen:
Návštěvník

Re: Mini test funkčních triček

Příspěvek od Návštěvník »

Ty brďo , máš můj obdiv to zjistit takhle do hloubky . Mě stačí ,že to můžu nosit :lol:
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Mini test funkčních triček

Příspěvek od stani »

Jasně, ale nosit a nosit je rozdíl. Já hledal nějaká doporučení, nebo tip na dobré funkční tričko, ale dostával jsem buď rady od "značkových snobů" nebo od těch co si mysleli, že dané tričko bude dobré.
Tak jsem se "naštval" a rozhodl se to porovnat a vyzkoušet. No a výsledek je takový jaký je. ;)
Prozatím mohu říci, že drahé značkové vůbec nemá cenu kupovat, jsou to vyhozené peníze. Většinou vyrobené taktéž v Číně, ale násobně předražené - kvůli tomu že je na tom "nalepená" nějaká "značka".
Kdyby se na to tričko z Aliexpressu, kterému jsem dal 10 bodů, dala nějaká "značka", tak se bude u nás prodávat počítám tak za 1,5t. Kč, a "značkoví snobové" si budou chrochtat, jak ta jejich značka je dobrá . :D
Odpovědět