Bunda Polartec NeoShell

Odpovědět
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Bunda Polartec NeoShell

Příspěvek od stani »

Při shánění bundy s co nejlepší paropropustností jsem narazil na materiál Polartec NeoShell.
Přečetl jsem si nějaké informace a recenze a rozhodl se, že si z tohoto materiálu bundu zakoupím.
Jinak tento materiál lze zakoupit i samostatně online, po dotazu na země výroby mi bylo sděleno "Většina z nich je vyrobena v USA, ale některé styly jsou vyrobeny v Kolumbii a jiné v Číně."

U nás a v Evropě toho moc na výběr není, a také vím, že materiály od Polartec jsou nejkvalitnější přímo (vyrobené) z USA. Rozhodl jsem se tedy, že bundu zakoupím přímo v USA. Ale ani tam není až tak velký výběr, respektive narazil jsem jen na pár modelů, co by mě vyhovovaly. Rozhodl jsem se jít do značky Myles Apparel Elements Jacket.
Bohužel bunda se již nevyrábí, na stránce Mylesapparel už neměli barvu a velikost kterou jsem chtěl.

e.jpg
e.jpg (93.46 KiB) Zobrazeno 978840 x

Našel jsem poslední kus ve velikosti "L" a v tmavě modré, samozřejmě zcela nová, na Ebay.

ebay.jpg
ebay.jpg (82.8 KiB) Zobrazeno 978840 x

Bundu jsem tedy zakoupil, a cca za dva týdny dorazila. Vše bylo jak popsáno, bunda zcela nová, originál zabalená, vč. visaček.

z.jpg
z.jpg (314.36 KiB) Zobrazeno 978840 x

Ovšem první velké překvapení přišlo po rozbalení: na vnitřku bundy pod poutkem poměrně výrazným nápisem "Made in China"... :( Počítám, že materiál nedovezli do Číny z USA, a pak hotovou bundu zpět do USA. Přesto je materiál kvalitní a odpovídá tomu, co popisuje na svých stránkách Polartec.
Ale bunda je velmi precizně zpracována, to se musí uznat. Taktéž ji lze sbalit do velice malého balíčku.

Na první pohled (a omak) jde o solidní, pevný a robustní materiál. Přitom ale není až tolik silný, navíc je i trochu pružný a trochu se dá i natáhnout.


Bunda má sbalitelnou kapuci do límce s jednocestným stahováním, dvoucestný voděodolný hlavní zip, náprsní kapsu, dolní kapsy s légou, všude vodoodolné zipy. Bunda je poněkud těsnější ("slim fit"), to jsou asi ty asijské velikosti. Jednocestné stahování dole (ale prakticky nevyužitelné - při upnutosti bundy). Délka je akorát. Poněkud delší rukávy. Bohužel žádné větrání v podpaždí, ani žádné vnitřní kapsy. A je asi obtížné tyto úpravy dodatečně udělat.
Vzhledem ke svému střihu a upnutosti bunda asi nebude vhodná do terénu, jako univerzální, ale spíše jen do města.
Ještě existuje i verze bez kapuce a s kapsou na zádech.

4.jpg
4.jpg (171.22 KiB) Zobrazeno 978840 x

Polartec na svých stránkách vůbec neuvádí parametry tohoto produktu, při pátrání jsem zjistil, že by to mělo být 10 000 u voděodolnosti a 30 000 u paropropustnosti.
Jinak ale uvádí, že se jedná o voděodolný, prodyšný a větruodolný materiál.
No, a tady přišlo druhé překvapení. Ty první dva atributy samozřejmě platí, u toho třetího je to trochu jinak...


Větruodolnost: tak to je u této bundy (materiálu) samostatná kapitola. Dříve než jsem si bundu zakoupil, jsem o tom četl v jedné recenzi (překlad) na tento materiál, kde píše o "pocitu lehkého vánku" uvnitř bundy, a ano, plně to vystihuje. Je to zvláštní, nový pocit, oproti jiným membránovým bundám. Při vyšších teplotách je to docela osvěžující a vítané, ale při nižších teplotách, respektive studenějším větru, je to o něco horší, a některým sensitivnějším jedincům by to mohlo i vadit. Jedná se defacto o cirkulaci vzduchu. "Natvrdo" řečeno, bunda je prodyšná (oběma směry). Dovolím si trochu zaspekulovat: domnívám se, že póry jsou větší než u ostatních membránových materiálů (bund), ale ne zas tak velké aby jimi pronikla voda.
Je tedy NeoShell větruodolný nebo ne? Hmm, těžká odpověď. Někde dokonce píší, že je „99,9% windproof“, jinde zase, opatrně, že „není 100% větruodolný, že propouští nepatrné množství vzduchu, ale že uživatel nepocítí ani velmi silný vítr.“
Z vlastní praxe mohu říci, ano, vítr opravdu nepropustí, ale čím je vítr silnější (a zejména chladnější), tím více člověk pocítí onu „cirkulaci vzduchu“.


Praktický test: voděodolnost (vč. DWR) je vcelku OK. Pro mě zcela dostatečná. Ovšem tento materiál má ve voděodolnosti své limity. Vždy je něco za něco. Většina membránových materiálů je dělána ve prospěch vysoké voděodolnosti na úkor paropropustnosti. NeoShell to má přesně naopak. Je to popsáno v této recenzi (překlad).
Zátěžový test: pod bundu pouze funkční tričko s krátkými rukávy, "procházka" na cca 10 km svižnější chůzí, převážně jasno (žádný déšť), trochu větrno, a cca 17°C.
Po absolvování celé trasy, bunda uvnitř jen mírně vlhká (nesrovnatelně lepší výsledek, než s poslední testovanou). Co se paropropustnosti týče, asi nejlepší výsledek ze všech membránových bund co jsem kdy měl (umocněno navíc tím, že nemá větrání v podpaždí), ovšem "vykoupený" onou "vnitřní cirkulací vzduchu".




Aktualizace: byly doplněny větrací zipy a pomocí mého nápadu (síťovina, suchý zip+lepidlo) byly vytvořeny vnitřní kapsy.


Předtím:
1c.jpg
1c.jpg (77.21 KiB) Zobrazeno 188848 x

Potom:
3c.jpg
3c.jpg (156.63 KiB) Zobrazeno 188848 x
4c.jpg
4c.jpg (105.11 KiB) Zobrazeno 188848 x

Štítky:
Odpovědět