Qin F21 Pro

Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Qin F21 Pro

Příspěvek od stani »

1a.jpg
1a.jpg (18.97 KiB) Zobrazeno 7035 x



Tlačítkový telefon s plnohodnotným Androidem?
Ano. ;)

Mini recenze telefonu Qin F21 Pro. Vhodný nejen pro starší ročníky.


Čínská značka Qin je součástí řetězce Xiaomi, proto má tento telefon často označení jako „Xiaomi Qin F21 Pro“. První tlačítkové telefony této značky nebyly nic moc, až v poslední době přišly již zajímavé modely Qin F21 Pro a Qin F22 Pro (srovnání nejen hardwarové je zde). Vybral jsem menší z obou, sice F22 je hardwarově lepší, ale zdá se mě už moc velký.


Je ale potřeba dát pozor co objednat. Existují totiž tři verze tohoto telefonu. První má pouze čínský „App Market“ – tento telefon je braný pro edukaci, pro studenty a zahraniční návštěvníky Číny, je v něm sice Ikonka aplikace Google Play Store, ale je nefunkční, protože systém je uzamčený (možno zakoupit třeba zde). Druhá verze má v sobě „Amazon Appstore“ (možno zakoupit třeba tady). A ta třetí, nejzajímavější, má v sobě plnohodnotný Google „Play Store“ (ale i „Amazon Appstore“) , telefon je odemčený (možno zakoupit třeba zde). Rozdíl mezi základní verzí a s plnohodnotným „Play Store“, je skoro 500 Kč.
Všechny verze pracují na OS Android 11.
qin-f21-app.jpg
qin-f21-app.jpg (69.11 KiB) Zobrazeno 7022 x



Na telefon existuje poměrně bohatá diskuze (v angl.) na XDA foru.
Zajímavé je téma „Xiaomi Qin F21 Pro Custom Firmware, Root, Playstore Certified“. Jedná se v podstatě o nahrazení stávajícího firmware v telefonu, odstranění čínských aplikací, s certifikovaným „Play Store“ a plně funkční službou „Google Service“.
Anebo instalace LineageOS.
Je to ovšem pouze pro ty, kdož jsou něco takového schopni provést.



Objednal jsem tedy zde verzi „white Google“ s „Glass Film“ (stejná cena jako bez něj). Extra kryt jsem neobjednával, protože v balení již jeden (průhledný) zdarma je.
Telefon přišel do ČR už za 8 dní dní od objednání, tedy poměrně rychle. Ovšem na stránkách ČP, po zadání „track“ čísla, to sice zásilku ukázalo, ale s dovětkem „Obdrženy údaje k dosud nepodané zásilce.“ Když jsem asi po 2 dnech poslal dotaz, přišla tato odpověď: „zásilka Vámi uvedeného podacího čísla dle dostupných datových záznamů v současné chvíli ještě není podána“. Když jsem ale po dalších 4 dnech oponoval, že dle "tracking service" od odesílatele, je tato zásilka již od mého prvního dotazu v ČR, najednou se odpoledne údaje k zásilce (vč. antidatování) změnily na „Obdrženy údaje k zásilce“ a „Zásilka v přepravě“. A následující den byla zásilka doručena. Inu, ČP… :(
Protože cena na Aliexpress je vč. DPH, a cena zboží vč. dopravy nepřesáhne 150 EUR, zásilka byla doručena přímo, bez jakéhokoli (celního) řízení.



Takže tady je:
1c.jpg
1c.jpg (635.99 KiB) Zobrazeno 7034 x



Vše přišlo jak objednáno, jen manuál je pouze a jen v čínštině (ani v něm není webový odkaz na stránku výrobce). Na krabici je uvedeno „duoqin“, to samé se objeví na displeji po zapnutí telefonu (Shenzhen Duoqin Technology Co., Ltd). Ale koukám, kde je inzerovaný průhledný kryt? Úplně jsem ho přehlédl, byl již nasazen na telefonu. :-)
2.jpg
2.jpg (442.35 KiB) Zobrazeno 7034 x

Z konstrukčního hlediska by mohl být telefon klidně o 1cm menší (je prostor mezi tlačítky a displejem a také pod nimi), anebo větší displej. Tlačítka nejsou vůbec malá, je mezi nimi dost mezera, ale pro někoho to může být výhoda.


Jako první věc jsem dal telefon na nabíječku. Baterie byla již přednabitá na 36%. Následně přišlo zapnutí telefonu a nastavení češtiny. Pro ty kdož neovládají angličtinu je zde návod: kliknout na ikonku SettingsSystem - Languages & input - LanguagesČeština. Poté jsem se připojil k wifi a přihlásil se ke svému účtu na Google Play, abych si nainstaloval nějaké aplikace. Zajímavě mě přišlo emailem upozornění o novém zařízení „Google Pixel 5“… ?
Jinak v telefonu je čistý Android s některými již předinstalovanými aplikacemi, jako Facebook, Instagram, TikTok, Twitter, WhatsApp… ale i třeba Android Auto.
zapnuti.jpg
zapnuti.jpg (1.28 MiB) Zobrazeno 7031 x


Co ukázala aplikace DevCheck: CPU – Mediatek Helio A22, MT6761V/WBB, 4x Cortex-A53, 12 nm, jádra: 4, amd64-v8a, frekvence: 850 Mhz – 2001 Mhz. GPU – PowerVR Rogue GE8300, OpenGL ES 3.2. Displej - 640x480, 160 ppi, hustota: 208 dpi, velikost 5 in/ 127 mm, 60 Hz, podpora HDR ne. Paměť – RAM: 3 GB, Úložiště: 32 GB, systémový soubor sdcardfs. Bluetooth, Wifi, GPS, Infraport. Baterie – Li-ion, 4,033 V, 2150 mAh. Fotoaparát – zadní: 5 MP f/2.8, 2592x1944, 24 mm, ISO 100-2400, blesk, přední: 1,9 MP f/2.8, 1600x1200. Senzory: teploty, světla, přiblížení.

Senzory Toolbox: baterie – 3953 mV, systém – F21 Pro, Manufacter: Google, RAM (total): 2876 MB, Internal Memory (total): 23.78 GB, back kamera: 4.9 MP (2560x1920), front camera: 1,6 MP (1440x1088).


První nepříjemné překvapení (alespoň pro mne, který používá starší systémy Android) je, že se sice telefon pomocí USB kabelu propojí s PC, ale neukáže obsah - vůbec nic. Takže jsem musel na internetu dohledat návod, a tady je: NastaveníInformace o telefonu – a 7x kliknout na Číslo sestavení – pak se stanete „vývojářem“. Následně jít do NastaveníSystémPro vývojáře – a v obsáhlém menu najít Výchozí konfigurace USB – zvolit Přenos souborů. Telefon podporuje USB OTG.


Jinak prodejce vůbec neuvádí, zda má telefon GPS a FM rádio. Jinde, na jiných stránkách se píše, že má FM rádio, nebo že nemá vůbec satelitní modul, nebo že nemá GPS, ale má GLONASS, Galileo, BeiDou, atp.
Začal jsem FM rádiem. Nejdříve pomocí app NextRadio, ale app na Android 11 vůbec nefunguje. Zkusil jsem i Activity Launcher, ale ani to nepomohlo, nakonec jsem zkusil nainstalovat přímo app Xiaomi FM Radio. Nic… :( Prostě telefon FM rádio modul nemá. Ještě jsem se zeptal prodejce, a ten mě to potvrdil.
b15-a.jpg
b15-a.jpg (654.58 KiB) Zobrazeno 7030 x



Zato přišlo velké překvapení ohledně satelitního modulu: telefon jej má, a podporuje všechny čtyři poskytovatele - GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou. :o :-) Lze to snadno zjistit přes app GPSTest. Samozřejmě jsem hned nainstaloval offline navigaci Mapy.cz, a vyzkoušel v autě, v pohodě funguje. ;)
navigace.jpg
navigace.jpg (1.94 MiB) Zobrazeno 7029 x



Dále telefon podporuje i volání přes Wifi (VoWifi).
VoWifi.jpg
VoWifi.jpg (1.3 MiB) Zobrazeno 7029 x

Zřejmě ale také záleží na tom, zda to poskytuje operátor. S tím souvisí i VoLTE. Dle tohoto návodu (děkuji uživateli Ledoborec) to lze zjistit.

Nastavení Informace o telefonu - Verze systému Android – třikrát rychle za sebou klepnout na Verze systému Android – pootočit kolečko dle videonávodu.
Pomocí tlačítka Zpět se dostat na úvodní obrazovku – zmáčknout tlačítko pro volání a zadat tuto kombinaci: *#*#4636#*#*

V Testování zvolit Informace o telefonu: VoLTE a VoWifi je defaultně zapnuto (nelze měnit). Následně kliknout vpravo nahoře na možnosti – Stav služby IMS. Já mám u obou služeb uvedeno Není k dispozici.
Jinak v Nastavit upřednostňovaný typ sítě (široká možnost nastavení), mám (defaultně) nastaveno: GSM/WCDMA/LTE (PRL).
Zkusil jsem tedy VoWifi (zvolena první možnost), operátor (Kaktus - T-Mobile) si však zaúčtoval normální hovor, tedy u tohoto konkrétního to nefunguje.
lte.jpg
lte.jpg (51.2 KiB) Zobrazeno 6106 x


Tlačítka, ovládání, psaní.
Na to jsem byl obzvláště zvědavý. Samozřejmě lze psát i na virtuální klávesnici (i při tak malém displeji to kupodivu jde), ale nepřišel jsem na to, jak používat písmena na tlačítkách. Zkoušel jsem různé kombinace, přidržet tlačítko, apod., ale nic… Funguje pouze zadávání čísel. Při psaní textu tak lze kombinovat virtuální klávesnici s tlačítky, klávesnici netřeba přepínat do číselného režimu. No jo, napadlo mě tedy, zda tam ty (číselná) tlačítka vlastně nejsou zbytečná, navíc vč. těch písmen. Ne tak docela. Pomocí funkce Quick Setting (jako jediná je v angličtině) lze tlačítkům 1 až 0 přiřadit různé (předdefinované) funkce, při jejich dlouhém stisku. Při absenci postranních tlačítek (někomu to tak může vyhovovat) , jsem tlačítku „1“ přiřadil snížení hlasitosti, a tl. „3“ její zvýšení – tudíž v tomto plně nahradí chybějící boční tlačítka. Aktualizace: tak bohužel, v tomto případě snížení/zvýšení hlasitosti se týká pouze hlasitosti vyzvánění. Hlasitost hovoru lze určit pouze v menu v Nastavení. Tak aktualizace aktualizace :D : během hovoru lze i těmito tlačítky regulovat hlasitost hovoru. Velmi důležité je tlačítko „Zpět“, protože někde, např. v submenu, toto softwarové chybí. U tlačítka „#“ je nezvykle umístěna přední kamera. Záhadné je tlačítko v levém horním rohu. K čemu je tak důležité (zatím) nevím, lze s ním občas u aplikací vyvolat kontextové menu. Aktualizace: jedná se o tlačítko k aplikaci MarsQin vyvinutou přímo výrobcem, v tomto telefonu ovšem samotná aplikace není.
Směrový joystick lze používat i v menu, i v aplikacích (ne však vždy a pro vše). Tlačítka jsou samozřejmě podsvícená.

Aktualizace: dle diskuze níže, pro psaní tlačítky je potřeba nějaká speciální aplikace právě pro takovéto telefony. Zkusil jsem app TT9 a QinPad, pro psaní textu tlačítky. Funguje to, ale bohužel tam není čeština (leda že by ji někdo udělal), jinak TT9 je opravdu dobrá. Lze tedy u těchto app psát bez diakritiky, pouze tlačítky, ale je to takové krkolomné a poněkud zdlouhavé - při dlouhém stisku číslice, při normálním stisku to dá výběr písmen a směrovým joystickem se dané písmeno vybere a potvrdí. Lepší by bylo asi jako to bylo u předdotykových telefonů, opakovaným stiskem zvolím dané písmeno, dlouhým stiskem číslici - což prý umí app "Kika 12 -key keyboard" (ovšem nikde ji nelze nalézt ke stažení).

Aktualizace 2: takže lze psát tlačítky i ze stávající app v telefonu (bez diakritiky). Nastavení - Systém - Jazyk a zadávání - Softwarová klávesnice - Spravovat softwarové klávesnice - Vypnout "Brailská klávesnice TalkBack" a "Klávesnice Android (AOSP)" a nechat zapnutou pouze "Duoqin Ime". Následně při psaní se neobjeví virtuální klávesnice, text lze zadávat pouze tlačítky, dané písmeno se vybírá a potvrzuje joistikem, přepínání na číslice pomocí klávesy „#“ .

Aktualizace 3: česká T9 - viz diskuze.


Zato ale velmi dobře funguje hlasové zadávání textu (Převod řeči na text). Jednoduše SMSku nadiktujete a pošlete. Je ovšem u toho třeba být připojen k internetu (wifi).


b13.jpg
b13.jpg (461.94 KiB) Zobrazeno 7026 x




Kamery: spíše podprůměr.
kamera.jpg
kamera.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 7026 x
fotky.jpg
fotky.jpg (3.28 MiB) Zobrazeno 7021 x
Neořezaná fotografie v plném rozlišení:
IMG_20230315_085219_938.jpg
IMG_20230315_085219_938.jpg (2.86 MiB) Zobrazeno 6700 x



Volání, zvuk: zvuk pro volání je dobrý, čistý, ale poněkud vyšší hlasitost i při nejnižším stupni nastavení - dobré pro nedoslýchavé osoby. Výstup do sluchátek je dobrý. Pozn.: telefon nemá sluchátkový výstup, je potřeba zakoupit příslušnou redukci, anebo přímo sluchátka s USB-C. Zvuk z reproduktoru je horší.


Systém: vše je svižné, nic se neseká. Naistaloval jsem do telefonu BIG Launcher (a taktéž BIG Phone, BIG SMS) – pro jednodušší obsluhu. Displej je kupodivu jemný, zřetelný. Čitelnost (dle nastavení úrovně jasu) je dobrá.


Shrnutí: telefon je dobrý na používání, plnohodnotný a čistý Android spolu s tlačítkovým telefonem je vlastně unikát. Při svém uspořádání by mohl být o něco menší, anebo větší displej. Plnohodnotná navigace je velké překvapení. Cena je asi úměrná, cca 3000 Kč vč. DPH a zaslání (32 GB verze), i když by si někdo mohl říci, že lze zakoupit levnější Android telefon. Záleží co každý preferuje.
Kdybych si ještě na něco důležitého vzpomněl, doplním to. Případně se můžete zeptat v diskuzi dole pod článkem.


A na závěr jedno „zajímavé“ video – rozborka Qin 21 Pro.



NEUTRÁLNÍ VĚCI (někdo může považovat za plus, někdo za mínus):
  • rozměr telefonu
  • velká tlačítka a mezery mezi nimi
  • absence postranních tlačítek
  • kapacita baterie
  • poněkud vysoká hlasitost hovoru i při nejnižším stupni nastavení


MÍNUSY:
  • nemá sluchátkový konektor
  • nemá FM rádio
  • nevyměnitelná baterie
  • nemožnost paměťové karty
  • žádný OTA update
  • nelze zapnout Nabídka usnadnění přístupu


PLUSY:
  • plnohodnotný a čistý Android 11
  • satelitní navigace
  • většinou lze ovládat jednou rukou
  • jednoduše zvednout a ukončit hovor
  • svižný systém
  • USB-C
  • USB OTG
  • funkční infraport
  • nabíječka, kabel, zadní kryt, ochranná folie - vše v ceně



Poznatky z praxe:
  • Někdy se po připojení USB kabelem s PC s Windows 7 jen nabíjí, ale nepřipojí se k systému. Musí se jít do NastaveníSystémPro vývojáře Výchozí konfigurace USB - vypnout a znovu zapnout Přenos souborů.
  • Přišel jsem na první bug: v Nastavení - Přístupnost nelze zapnout Nabídka usnadnění přístupu. Při pokusu o zapnutí app spadne.
    223.jpg
    223.jpg (21.04 KiB) Zobrazeno 6232 x
  • 2 x udělán "tovární reset" - nic se nevymazalo, vše zůstalo jako po prvním spuštění telefonu.
  • Nechcete aby se vám v Nastavení zobrazovaly různé návrhy? Aplikace a oznámení - Přístupy pro aplikace - Adaptivní oznámení - Žádné.
  • Vypnutí vibrací při ukončeném/nezvednutém hovoru. Nestačí pouze v NastaveníZvuk vypnout Vibrace u volání, ale musí se jít i do NastaveníPřístupnostSíla vibrací a hmatové odezvyVibrace při oznámeníVypnuto.
  • I když si u SMS nastavíte specifický zvuk oznámení, musí být (nepochopitelně) v NastaveníZvuk – nastaven nějaký zvuk u Výchozí zvuk oznámení, jinak zvuk u SMS nefunguje. To ale není problém telefonu, nýbrž Androidu.
  • Oznámení zmeškaných hovorů a zpráv: bohužel telefon nemá notifikační diodu, musí se to tedy řešit pomocí nějaké app. Hned jsem nainstaloval výbornou a léty prověřenou app NoLED – funguje i na tomto telefonu. :) Ještě jsem vyzkoušel asi čtyři další podobné aplikace, jediná která se přibližuje NoLED je True Edge: Notification Buddy – má ale jednu „malou“ chybu: jednou zafunguje, podruhé ne… :roll: Zůstávám tedy u NoLED. ;)
  • automatický záznamník hovorů - vyzkoušel jsem celkem 4 aplikace a ani jedna plnohodnotně nefunguje (i vč. jinak výborné Boldbeast Recorder)... :(

Štítky:
pavca

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od pavca »

Ahoj, jak dlouho vydrzi baterka?
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od stani »

No to já nevím, telefon mám teprve druhý den... ;)
Jarda

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od Jarda »

Ahoj a díky za výbornou recenzi. Chtěl bych se jen zeptat zda jsou v mobilu předinstalované nějaké čínské aplikace?
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od stani »

Jarda píše: pon 13. bře 2023 8:21:58 Ahoj a díky za výbornou recenzi. Chtěl bych se jen zeptat zda jsou v mobilu předinstalované nějaké čínské aplikace?
Žádné jsem nezaznamenal.
Derryk

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od Derryk »

Díky za recenzi. Předpokládám podle Big Launcheru, že jsi ho vybíral pro rodiče. Šlo by dát fotky z telefonu v plném rozlišení?
- nemožnost psaní písmen tlačítky (?) znamená, že nemá T9? K recenzi mám jedno malé mínus. No mínus, spíš poznámku. Dávat odkazy přes sledovač je docela nešvar. Lidi co to čtou v práci ;) je z principu nebudou otevírat. Ono je to docela nepříjemné mrzení vysvětlovat upozornění na hlášení z podnikového firewallu, když by náhodou šli na pornostránku. ;)
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od stani »

Derryk píše: pon 13. bře 2023 21:01:41 Díky za recenzi. Předpokládám podle Big Launcheru, že jsi ho vybíral pro rodiče. Šlo by dát fotky z telefonu v plném rozlišení?
- nemožnost psaní písmen tlačítky (?) znamená, že nemá T9? K recenzi mám jedno malé mínus. No mínus, spíš poznámku. Dávat odkazy přes sledovač je docela nešvar. Lidi co to čtou v práci ;) je z principu nebudou otevírat. Ono je to docela nepříjemné mrzení vysvětlovat upozornění na hlášení z podnikového firewallu, když by náhodou šli na pornostránku. ;)
Ano, telefon nebude pro mé osobní užití. Sám ale Big Launcher (na jiném telefonu) používám. ;) Je to pro mě přehlednější. Fotku v plném rozlišení jsem právě přidal. T9 jsem nikdy nepoužíval. V nastavení klávesnice je "Služba automatického vyplňování" - když ji zapnu a začnu psát zprávy, nabídne to celá slova, ale pouze v součinnosti se softwarovou klávesnicí, tlačítka dávají zase a jen pouze čísla. "Odkazy přes sledovač"? Jaký sledovač, neměl jsi na mysli zkracovač URL - to je tam jen asi 3x, protože ty linky z Aliexpres jsou moc dlouhé.
Derryk

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od Derryk »

JJ, zkracovač ne sledovač. :) Rozhlížím se po telefonu pro mamku místo Nokie 3510 a ta T9 by mohla chybět. Díky za fotku.
Uživatelský avatar
stani
Administrátor fóra
Příspěvky: 90
Registrován: stř 08. črc 2020 16:15:03
Kontaktovat uživatele:

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od stani »

Derryk píše: stř 15. bře 2023 17:32:56 JJ, zkracovač ne sledovač. :) Rozhlížím se po telefonu pro mamku místo Nokie 3510 a ta T9 by mohla chybět. Díky za fotku.
No T9 tam zřejmě je, ale nespolupracuje s hw tlačítky - tedy přesněji řečeno já nepřišel na to, jak tlačítkama psát něco jiného než číslice.

Jinak je telefon vhodný pro ty kdo chtějí používat tlačítkový telefon (tedy nejen starší osoby), z jednoho důležitého důvodu: na žádný jiný tlačítkový telefon nejde naistalovat Nevolejte.cz nebo Můžu to zvednout?
Právě na starší osoby cílí tito telefonní šmejdi.
Prcek

Re: Qin F21 Pro

Příspěvek od Prcek »

Pro psaní pomocí tlačítek je prý nutné nainstalovat aplikaci TT9 (https://github.com/sspanak/tt9), viz https://www.youtube.com/watch?v=wAp6395vAOE&t=364s
Odpovědět